NextGEN Gallery Plugin Not found

Osigurati školovanje onima koji su najpotrebniji
May
05

Osigurati školovanje onima koji su najpotrebniji


Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Novi učitelj za seosku školu

Jos jedna zamolba da sagradimo skolu u misiji Ndjoko dosla je jucer sa strane delegacije poglavica i predstavnika drzavnih vlasti. Oni su, nakon sto su najavili svoj posjeti misiji,  molili neka im misija sagradi visoku skolu, to jest, tri zavrsna razreda srednje skole  jer da njihova djeca nakon devetog razreda nemaju kamo pa da se odaju porocima: alkoholu i drogma buduci da nemaju sto raditi.

Mole pomoc misije za otvaranje skole za zavrsne razrede
Nije to prvi put da primam takve zamolbe od pojedinaca ali ovaj put je to doslo „sluzbeno“, cijela delegacija koja je dosla „u ime naroda“. Oni znaju da je misija u Lusu otvorila skolu gdje je ranije nije bilo pa sad ocekuju da ce to uciniti i ovdje. No, nisam im dao nikavu nadu da ce se to ostvariti jer se je namjera misije od tada primijenila. „Otvaranje skola cemo ostaviti drzavi“, rekao sam im jasno i bez okolisanja nastavivsi da smo se sada, u pogledu skolstva, usmjerili na male seoske skole u udaljenim predjelima gdje ne postoje izgledi da ce drzava u dogledno vrijeme sto uciniti za djecu rastrkanu po udaljenim selima gdje nema pristupa drzavnoj skoli. Tako smo otvorili dvije seoske skole (Communitty Schools)  a jos jedna je u procesu otvaranja. U takve skole saljemo ucitelje nakon sto su ljudi sami sagradili zgrade od lokalnog materijala. Tako pomozemo opismenjavanje i djece (i odraslih)  koja bi bez takve pomoci ostala prikracena pismenosti i osnovnog obrazovanja.

Misija se usmjeruje na pomoc djeci koja ne bi ne bi uopce sjela u ucionicu be nase pomoci
Iako delegacija nije bila zadovoljna s takvim odgovorom te je nastavila sa svojim razlozima, nisam im zelio davati nikakva, niti polovicna obecanja da ih kasnije ne bi citirali kao Fatherova obecanja za sto su majstori.  Sagraditi skolu nije lako i skupo je, novaca za to misija nema i ne vidim da bi to misija mogla sve da bi i htjela. Tim vise sto, nakon sagradjene skole ne bismo imali mogucnosti voditi skolu tako da bude na razini misijske skole te osigurati prikladne ucitelje. Prepustiti to drzavnim uciteljima i ministarstvu skolstva znacilo bi imati misijsku skolu koja ce biti na razini drzavnih skola u pogledu standarda, discipline te moralnih vrednota a to ne bi bilo na razini misije i njenih vrednota pa nam se bolje u to vise ne upustati. Ovo zadnje im nisam rekao da ne udje u zapisnik ali je to glavni razlog da niti ne pokusavam traziti pomoc za gradjnu skole ikao je jasno da bi ona bila od velike pomoci ljudima. Umjesto toga sam im iz ladice izvadio listu od gotovo stotinu njihove djece koju misija pomaze da idu u drzavnu skolu, onakva kakva jest, a drugi da odlaze u grad na zavrsetak srednjeg skolovanja.  No, ni ta lista ih nije zadovoljila, no sto im mogu?

Nastaviti sa skolovanjem ucitelja za seoske skole
U pogledu skolstva i prosvjete, namjeravamo nastaviti sa „Community Schools“, u cemu pomazemo one koji su najsiromasniji i najudaljeniji jer, preko nasih ucitelja mozemo koliko toliko davati djeci i druge vrednote koje ce im pomoci u zivotu.  Zato zelimo nastaviti  traziti pomoc za skolovanje ucitelja koje cemo slati u takve skole te primati i dalje kumstva za najsiromsniju djecu. Suradnja nasih prijatelja i dalje je od velike vaznosti za takve.

avatar About bdabo

Misionar Boris Dabo je svećenik krčke biskupije koji kao „fidei donum“ misionar radi u Zambiji od 1983. Do sada je službovao u raznim misijama na području biskupije Livingstone na čijem velikom teritoriju ima područja koja su jos ne evangelizirana. Misionar Boris je do sada otvorio nove misije u Shangombo i Lusu koje su predane na upravljanje biskupiji a onda je poslan u Ndjoko da tamo osnuje novu misiju u kojoj se nalazi od 1. sijecnja 2011. Ove stranice svjedoče o procesu otvaranja nove misijske postaje. Misionar zahvaljuje na misijskoj suradnji i preporuča se u molitve.

Comments

  1. avatar Jasminka says:

    Ma da, političke krokodile ne zanimaju djeca koja su misijskim kumstvima izašla iz svog siromaštva i kojima je time pružena šansa za pristojan život,. Osobna promidžba i politički poeni,to im je cilj dok tobož zagovaraju gradnju nove škole….

    Misionar ima srce za sirotinju i potrebite, hvala Bogu, a to je ono blago koje bi mogli u sebi otkriti svi, samo da hoće..
    Dobri pastir čuva svoje stado..

Speak Your Mind