NextGEN Gallery Plugin Not found

Prema još jednoj misiji! Nawinda
Feb
27

Prema još jednoj misiji! Nawinda


Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Ljudi u Nawindi ce se radovati dolasku misionara

Otvara nam se novo polje pastoralnog rada u podrucju centra Nawinda, 91 km ili 5 sati voznje od misije Ndjoko, jako pjeskovitim i mocvarnim terenom. Tom centru pripadaju mnoga sela koja su opet satima voznje udaljena od Nawinde. U njima su vec ranije osnovane katolicke zajednice a u nekima jos nisu. U centru Nawinda biskup Raymod planira da tu bude misija te onda kasnije da to postane zupa. „Nawinda zone“ bi se onda otcijepila od zupe Sichili zbog udaljenosti i prostranosti te bi postala samostalna zupa. U tom vidu biskup Livingstona Raymond Mpezele povjerava taj teren meni kako bi ga mogao pripremiti za novu misiju i zupu. Dekret mi je urucio 23. Veljace, 2012. Podrucje Nawinda imam posluzivati iz sadasnje misije Ndjoko.

Imenovanje ocekivano i dobrodoslo

Ovom imenovanju se nisam iznenadio, ono je proizislo iz mojeg nedavnog putovanja u Nawindu kad sam tamo prenocio te imao priliku razgovarati s ljudima. Oni su me molili neka im dodjem pomoci usprkos toga sto imam drugih zaduzenja. Do njih svecenik  iz Sichili ne dolazi redovito zbog udaljenosti i drugih problema, neka se tu kod njih nastanim, neka im pomognem sagraditi crkvu i ostalo sto pripada misiji. Tu su i mnoga sela uokolo koja trebaju brigu svecenika.  U srcu sam to zelio ali odluka o tome pripada biskupu pa sam rekao da cu biskupa izvijestiti o ovom posjetu.

Biskup je vec i ranije znao o mom zanimanju za taj kraj pa mu je moj pismeni a onda i usmeni izvjestaj bio dovoljan da mi povjeri brigu i za ovaj vazan predio biskupije Livingstone. Na kraju razgovora, rekao sam biskupu da sam sretan da cu dobiti i ovu priliku za evangelizaciju te da cu moci ponovno u kraj u kojem sam poceo svoj misijski rad 1983. Biskup je rekao da je on jos sretniji od mene jer je ovo rjesenje za Nawindu Bozja providnost.

Sto sad mogu ocekivati?

Sad sam opet na jednom novom pocetku, koliko ih je vec bilo? Odmah sam u gradu kupio zdjele za logorsko kuhanje, sjekiru vec imam, zeljezni rasklopni krevet i madrac vec imam od prije dok sam zapocimao misiju Ndjoko, opet pocetak novog sela, ponovno izvidjanje terena, odlazak poglavicama, demarkiranje predjela misijskog terena za crkvene zgrade, svecenikovu kucu, naselje za misijske suradnike, planiranje sto se jos moze i treba uciniti za ljude i tako dalje.

Ovaj novi pocetak ce mi donijeti jos vise putovanja u udaljena prostranstva, susrete s novim ljudima, jos propovijedanja Bozje Rijeci, jos kampiranja i improviziranja, jos gradnji i jos molbi za pomoc koje ce biti upucene na razne strane a financijska kriza je dospjela svugdje…

Trenutno stanje crkve u Nawinda

Kako financirati gradnju i druge troskove?

Od biskupije ne mogu ocekivati financijsku pomoc. Ono sto su ucinili do sada je vise nego sto sam mogao ocekivati i cega nisam nalazio kod otvaranja ranijih misija: Biskupija je dovezla oko 9 tisuca cementnih blokova radi gradnje crkve. To pokazuje da su stvarno zeljeli razviti taj kraj. No, nakon dovoza blokova, vise nemaju novaca za gradnju. Blokovi su tamo u Nawindi, vidio sam ih.

Sad je na meni da otvorim fond za gradnju crkve u toj buducoj misiji. Kamo se okrenuti? Tko ce puniti taj fond? Oni koji su i do sada: prijatelji nasih misija na Zambeziju. Ovo im je prva najava.Drugih izvora nemamo. U ime Bozje u jos jednu misijsku avanturu!

 

avatar About bdabo

Misionar Boris Dabo je svećenik krčke biskupije koji kao „fidei donum“ misionar radi u Zambiji od 1983. Do sada je službovao u raznim misijama na području biskupije Livingstone na čijem velikom teritoriju ima područja koja su jos ne evangelizirana. Misionar Boris je do sada otvorio nove misije u Shangombo i Lusu koje su predane na upravljanje biskupiji a onda je poslan u Ndjoko da tamo osnuje novu misiju u kojoj se nalazi od 1. sijecnja 2011. Ove stranice svjedoče o procesu otvaranja nove misijske postaje. Misionar zahvaljuje na misijskoj suradnji i preporuča se u molitve.

Comments

 1. avatar Jasminka says:

  kako lijepo!
  Hvala dragome Bogu, na milosti koja je došla do sela Nawinda!
  Ovo je već druga, tako vedra i lijepa fotografija s djecom i mladima, kako nose tikve, a u predhodnoj instrumente!
  To me je tako podsjetilo na jednu moju omiljenu slikovnicu iz ranoga djetinjastva, u kojoj su bila ovakva djeca s tikvama, instrumentima i sretnim licima s puno boja!

  🙂

 2. avatar Ankica says:

  Bože,
  osnaži vlč Borisa za njegov novi zadatak. Čuvaj ga od napada zloga. Udijeli mu radost pri gradnji nove misije i pošalji mu na put ljude koji su mu pri tom potrebni. Nas koji pratimo i veselimo se njegovom radu, uvijek iznova nadahnjuj kako da mu budemo podrška.Jer veliko je milosrđe Tvoje, a po djelima našim neka se proslavlja Ime Tvoje. Amen!

Speak Your Mind