NextGEN Gallery Plugin Not found

Misijska ambulanta službeno je otvorena
Feb
27

Misijska ambulanta službeno je otvorena


Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Ambulatna otvorena, bolesnici nagrnuli

„Ovaj ce dan biti zapisan u povijesti ovog kraja“, rekao je u svom govoru guverner districkta Sesheke gospodin Mwanangobme koji je, kao predstavnik drzavnih vlasti, bio pocasni gost na ceremoniji otvaranja misijske ambulante u petak 24 veljace, 2012 i koji je simbolicki prerezao vrpcu na ulasku u zgradu oznacivsti time da je zdravstveni centar (Njoko Mission Helth Post) sada i sluzbeno otvoren. “S ovim danom su ostvarne davne zelje i molitve svih ljudi koji zive uz donji tok rijeke Ndjoko da dobiju zdravstvenu ustanovu koja ce im omoguciti da vise ne moraju na saonicama, kanuima, zapreznim vozilima ili na nosilima svoje bolesnike nositi do udaljene zdravstveno ustanove na drugoj strani velikog Zambezija te onda nastaviti kroz tesko prohodne mocvare u selo Kalobolelwa da bi tamo dobili osnovnu lijecnicku njegu. Trudne zene vise nece morati s mukom do tamosnjeg rodilista da bi neke i porodile na putu u sumi prije nego su stigle na odrediste. Sad cete moci imati svoje ljeciliste u blizini tu na misiji. Imat cete i svojeg ‘doktora’ koji stanuje tu na misiji.“
„Zambijska vlada jako cijeni rad misionara, nastavio je guverner. „Oni nadopunjuju ono sto drzava ne uspije uciniti za svoje gradjane osobito one koji zive u udaljenim selima. Tamo gdje ne dospijemo mi tamo dospije misionar. Zato cijenimo doprinos katolicke Crkve osobito na podrucju skolstva i zdravstva i te su ustanove najbolje koje imamo. Misionari i njihovi suradnici su vodjeni duhom samoprijegora koji nama cesto nedostaje“

Pored guvernera (zupan), svecanosti otvaranja misijske ambulante prisustvovala je delagacija ministarstva zdravstva te naravno predstavnici biskupije Livingstone na celu s generalnim vikarom ocem Clementom, biskupijskim tajnikom ocem Clifford Mulasikwanda te grupom casnih sestara iz Livingstona koji su stigli na dan otvaranja ambulante.

Ekumenska molitva za Bozju prisutnost nad bolesnicima i bolnicarima
Svecanost je pocela ekumenskom molitvom koju su predvodile tri krscanske denominacije prisutne u ovom kraju: novi apostoli, subotari te nasi iz katolicke Crkve koji su domacini ambulante i ove svecanosti. Tu se je ocitovao sklad i miran suzivot ove tri crkvene grupe u ovom kraju gdje je katolicaka Crkva i dalje u znatnoj manjini ali sve vise uzima maha. Svi su oni u svojim molitvama, koje su slijedile nakon procitane Bozje Rijeci, Bogu zahvaljivali za ovaj veliki dar lijecenja u novoj ambulanti. Jedino se predstavnici subotara nisu uspjeli na vrijeme organizirati te je njihova molitva, usprkos obecanja, ipak izostala.

Guverner prerezao vrpcu u prisutnosti bolnicara

Uz crkvu, na katolickoj misiji je redovito bila skola i ambulanta
Generalni vikar biskupije, otac Clement Temba je u svom govoru naglasio kako je u povijesti katolickih misija u Zambiji, kao i drugdje u misijskim zemljama, bolnica uvijek bila sastavni dio misionarevih propovijedanja Bozje Rijeci te da je uz crkvu redovito bila bolnica i skola kao nastavak Isusovog uciteljskog i lijecnickog djelovanja koje se nastavlja i danas. Nabrojio je bolnice, zdravstvene centre, sirotista, hospicije, ustanove za pomoc oboljelima od side i druge zdravstvene usluge koje biskupija Livingstone pruza ljudima.

Predstavnik ministarstva zdravstva, gospodin Mutale je rekao kako su oni i do sada vrlo dobro suradjivali s misijom onom u Lusu te da je ova zgrada do sada najbolja i najprostranija na rangu zdravstvenog centra u cijeloj zupaniji (districtu).
Izrazene su i mnoge pohvale misiji i katolickoj Crkvi koju ovdje predstavlja Father Boris te zahvale mnogim darovateljima koji su omogucili da ova lijepa zgrada bude podignuta i opremljena.

Svecanost su upotpunili pjevacki zborovi od kojih je najbolji ipak bio zbor domacina kojima idu svi komplimenti. Skolska djeca su izvela svoj zabavni program a nakon svega je slijedilo narodno veselje uz puno pure i hrane koju su uspjeli pripremiti.
Gosti iz Livingstona i Sesheke su otisli puni hvale za misiju, za ljepotu koju su ovdje vidjeli i pozeljeli da opet uskoro dodju na neku slicnu svecanost otvorenja.

Hrvatska provincija Druzbe Isusove zasluzna za gradnju ambulante
Ova nova zgrada jos nije kompletirana dok se ne sagradi i kuca za bolnicara no nadamao se da ce i ti radovi moci uskoro poceti. Jos jednom zahvala darovateljima koji su preko hrvatske isusovacke provincije pod vodstvom casne brace Ilije i Stjepana Dilber u potpunosti financirali ovu solidnu zgradu te je opremili lijepim bolnickim krevetima. Potrebno je jos opremiti ju solarnom rasvjetom te friziderom na solarnu energiju za cuvanje vakcina. No, to cemo traziti od drzave i od lokalnih politicara kako bi i oni u necemu sudjelovali te na to bili ponosni.

Dok se je u predvorju zgrade ambulante odrzavala svecanost uz pjevanje i govore, jedna je zena dovela svoje bolesno dijete, djecaka od desetak godina, dijete je bilo jako bolesno, doveli su ga na saonicama iz nekog udaljenog sela. Nas bolnicar se je odmah ustao, a bas je bio na redu da odrzi govor, da bi pregledao dijete, imalo je jaku malariju i jos druge koplikacije, iz bolnicke sobe se je culo tiho plakanje. Otisao sam tamo i vidio dijete i njegovu zabrinutu majku.

Dijete koje je bolovalo od teske malarije je spaseno

Dijete je lezalo na krevetu s infuzijom, majka pored njega.Taj kontrast veselja i slavlja koje se je odvijalo vani te bolesti djeteta koje je bilo u bolovima te bojazan da bi dijete moglo umrirjeti bas tu za vrijeme slavljenja jos je pojacavao osjecaj o vaznosti ove nove zgrade koju sad sluzbeno otvaramo i predajemo na koristenje.
Dijete, je, cujem, bolje i vjerojatno ce se oporaviti. No, da nije bilo brze zdravstvene pomoci, malarija zna biti fatalna i mozda bi jos jedndo dijete bilo izgubljeno nepotrebno. Darovatelji su preko misije, spasili i ovaj mladi zivot. Bogu hvala.

avatar About bdabo

Misionar Boris Dabo je svećenik krčke biskupije koji kao „fidei donum“ misionar radi u Zambiji od 1983. Do sada je službovao u raznim misijama na području biskupije Livingstone na čijem velikom teritoriju ima područja koja su jos ne evangelizirana. Misionar Boris je do sada otvorio nove misije u Shangombo i Lusu koje su predane na upravljanje biskupiji a onda je poslan u Ndjoko da tamo osnuje novu misiju u kojoj se nalazi od 1. sijecnja 2011. Ove stranice svjedoče o procesu otvaranja nove misijske postaje. Misionar zahvaljuje na misijskoj suradnji i preporuča se u molitve.

Speak Your Mind