NextGEN Gallery Plugin Not found

Uskrs u misiji Ndjoko
Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10
Apr
21

Uskrs u misiji Ndjoko


Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10
Početak slavlja Uskrsa u misiji Ndjoko

Početak slavlja Uskrsa u misiji Ndjoko

Kao i druge svoje učenike po cijelom svijetu, tako je i nas u misiji Ndjoko Uskrsli Gospodin osnažio da smo mogli sa entuzijazmom sudjelovati u spomen danima Njegove muke i uskrsnuća nekoć u Jeruzalemu.

Evo kako su se ti događaji odvijali u našoj misiji:
Njegov svečani ulazak u Jeruzalem za Cvjetnicu započeli smo u selu Likukela, 3 km od misije jer je tuda „imao proći“ Učitelj na putu prema našem Jeruzalemu, to jest našoj crkvici na brdu ponad misije. Dečki su nasjekli dovoljno palminih grana tako da je bilo dovoljno za sve. Tu smo ga dočekali i u procesiji dopratili do crkve a putem smo mu pjevali i plesali u znak dobrodošlice. Htjeli smo mu reći da ga ovako želimo uvijek slijediti u životu iako smo znali da nam to neće uvijek biti lako. Sjećali smo se primjera Petrove hrabrosti i obećanja o vjernosti koje, jadan, nije uspio održati kad je došlo gusto. No njegova ljubav prema Učitelju ga je spasila i obnovila mu moć da ga i dalje slijedi.

Tako smo došli do crkve gdje smo odložili palmine grančice a službenici oltara su sačuvali neke i spremili na sigurnom da budu pretvorene u pepeo druge godine za Pepelnicu.

Lekcija lavora i ručnika – prvi put u ovoj misiji

Onda je došao Veliki Četvrtak i misa večere Gospodnje. Za daj događaj Isusovog opraštanja od nas ondašnjih učenika, smo se pripremili tako da smo unaprijed odabrali dvanaestoricu koja će nas predstavljati. Oni su imali sjediti oko oltara da bi im svećenik, na mjestu Učitelja, oprao noge. Ovo pranje nogu je bilo prvi put u misiji Ndjoko, ranije to nismo imali jer nas je bilo premalo i nismo dovoljno shvaćali važnost ovog dana pa je i posjet crkvi bio nedostatan. Ove godine je na sreću bilo drugačije. Nastojali smo shvatiti ovu lekciju Učitelja o lavoru i ručniku. To znači da Učitelj traži da budemo i mi poslužitelji drugih jer uvijek možemo nekome nešto dobra učiniti. Kasnije nas je Učitelj poučio da na sličan način imamo davati ni više ni manje nego svoje tijelo za druge, kao što je on to naznačio po kruhu i vinu koje nam je dao. On će malo kasnije dati svoje tijelo za svoje prijatelje pa kaže da tako činimo i mi. Hm, nije to baš lako, Učitelju, no ti si tu da podnesemo nepravdu hrabro i s ljubavlju, da budemo ustrajni u borbi za pravdu i da iznad svega imamo ljubavi kao i ti. E, tu će nam trebati puno tvoje pomoći, molimo te ne stoj daleko jer nismo ni mi daleko od Petra i drugih učenika koji su se raspršili i pobjegli ostavivši te samog…

Nakon mise večere Gospodnje, još smo ostali u crkvi par sati pjevajući pjesme o Njegovoj muci i o Euharistiji jer nas je pozvao da ostanemo s njim u molitvi neko vrijeme a onda smo se razišli.

Na dan Učiteljeve smrti smo ponovno došli, suosjećali s njim. Naša kapelica je ostala prazna, ostao je samo križ bez ikakvog ukrasa a oltar je ostao bez stolnjaka, nismo ga tako navikli gledati. Učitelj je u grobu, sve je neobično. Sve su se pripreme za slavlje odvijale tiho i bez buke, svi su se sporazumijevali nekako ispod normalnog glasa, nekako kao znakovima. Tako je bilo i u subotu kad su bile posljednje pripreme za krštenje 25 katekumena, ministranti su imali svoje pripreme za večerašnju službu uskrsnuća, djevojčice i pjevači svoje a neki su brižno čistili okoliš i unutrašnjost kapele. Na večer, nakon što je sunce zašlo i nastao mrak, svi će se okupiti oko vatre koju će pripremiti ministranti. Ta će nam vatra postati znakom novog života koji nam Uskrsli daje već sada i koji će nas konačno dovesti i do našeg uskrsnuća i vječnog boravka s Njim.

Uskrs u selu Kachola

Uskrs u selu Kachola

Uskrs sa pet novih crkava na okupu
Na uskršnje jutro smo ostavili učenike u crkvi na misiji da oni bez svećenika proslave uskrsnuće Isusovo a nas desetak (ministranti) smo otišli u selo Kachola, dva sata vožnje autom, gdje smo najavili dolazak. Tamo su se okupile četiri crkve: Katonto, Lwampungu, Sansa, Nalubwe i Kachola, pet u stvari. Oni su pješačili i do dva dana, osobito oni iz Katonto i Nalubwe, prespavali u Lwampungu. Htjeli su svakako sudjelovati u uskršnjim blagdanima. Tako su došli već u četvrtak i odmah počeli.

“Isus” se prepao bičevanja i pobjegao

Oni su bez sudjelovanja svećenika, izveli pranje nogu na Veliki Četvrtak. Isus je bio mladić Limbambala a nije bilo teško naći 12 apostola. Isus je oprao noge dvanestorici bez problema. No, isti je „Isus“ u petak trebao biti mučen, bičevan, nositi križ i raspet na veliki križ kojeg su napravili. Ovaj put, „Isus“ se je toga preplašio i pobjegao, bojao se je bičevanja. Morali su naći drugoga! Ovaj je uspio. No ni njemu izgleda nije bilo lako, kako mi se tužio stari gospodin Muhau. „Father, imam vam nešto reći: jučer kad su bičevali „Isusa“, nisam to mogao gledati, bilo mi je žao. Bolje je imati samo križni put, onda ga neće boljeti.“ A jedan stariji gospodin se je nakon mise ustao i rekao da nije znao da je Isus ovako trpio do jučer kad su to igrokazom pokazali. „Mi ovdje u ovoj novoj crkvi još to nismo znali pa smo zahvalni onima koji su došli i poučili nas.“ Križni put je bio dugačak nekoliko kilometara i prolazio je kroz naselja pa su ljudi znatiželjno izlazili gledati što se to događa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUskrsi Isus im dao snagu i ohrabrenja

Morao sam na kraju mise pohvaliti sve sudionike što su se žrtvovali i danima hodali i kampirali ovdje u ovoj novoj crkvi u kojoj još nitko nije kršten nego se još uvijek pripremaju. Uskrsli gospodin vam je dao snagu kojom ste mogli s radošću doći i sudjelovati u ovim događajima. To je ona snaga koju nam on daje da ga slijedimo, od njega učimo da hodamo s njim. To je njego dar pa ga s radošću prihvaćamo. Ovim je događajima Uskrsli Gospodin osnažio vašu vjeru u njega.

Eto, tako je prošao naš Uskrs. Danas na uskrsni ponedjeljak, na početku uskrsnog vremena, želimo da nas uskrsli Gospodin i dalje jača, nadahnjuje, i ispunja svojim Duhom kako bi novi život dobio novi zamah. Tim novim životom u nama Isus će moći i dalje preobražavati svijet oko nas i nas same.

Sretan Uskrs Isusovim učenicima gdje god bili. Aleluja!

avatar About bdabo

Misionar Boris Dabo je svećenik krčke biskupije koji kao „fidei donum“ misionar radi u Zambiji od 1983. Do sada je službovao u raznim misijama na području biskupije Livingstone na čijem velikom teritoriju ima područja koja su jos ne evangelizirana. Misionar Boris je do sada otvorio nove misije u Shangombo i Lusu koje su predane na upravljanje biskupiji a onda je poslan u Ndjoko da tamo osnuje novu misiju u kojoj se nalazi od 1. sijecnja 2011. Ove stranice svjedoče o procesu otvaranja nove misijske postaje. Misionar zahvaljuje na misijskoj suradnji i preporuča se u molitve.

Speak Your Mind