NextGEN Gallery Plugin Not found

Tragovima hrabrih misionara u zemlju plemena Lozi
Sep
16

Tragovima hrabrih misionara u zemlju plemena Lozi


Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10
8. Sep. 2013 - Loanja Mission - u spomen na prvih pet misionara - osnivača

8. Sep. 2013 – Loanja Mission – u spomen na prvih pet misionara – osnivača

Petorica hrabrih misionara uputilo se je u zemlju plemena Lozi da bi tamo započeli propovijedanje evanđelja i  organizirali školstvo. Bilo je to davne 1932 godine u sada bivšoj misiji Loandja na teritoriju naše misije Nawinda. Tamo smo, prigodom godine vjere organizirali hodočašće u spomen na taj pothvat misionara kapucina iz Irske.

Hodočašće na mjesto prve misije bilo je uspješno i vrlo znakovito, tako su ocijenili članovi župskog vijeća na sastanku dan nakon povratka iz Loanje (Loanje). Od njih devedeset, koliko se u subotu, 7. rujna, 2013 našlo a mjestu, za koje namjeravamo da postane župsko svetište, bilo je odraslih muškaraca i žena a bilo je i djece: 12 ministranata i toliko djevojčica plesačica (Flower Girls). Od Nawinde do Loandje ima 30 km. Tome još treba pridodati udaljenost od njihovog sela do samog župnog centra u Nawindi, za neke i do 70 km koje su naravno, prešli pješke. Većina je došla nekoliko dana ranije da bi prisustvovali pripremama za liturgiju da bi u subotu, rano u jutro, krenuli u Loandju. Kad smo mi došli autom oko 11 sati donijevši njihove stvari i opremu za poljsku kuhinju, već smo ih našli tamo, polijegali su u hladovine stabala i odmarali čekajući da mognu početi kuhati ručak jer je hrana bila kod nas.

Program bdijenja pod vedrim nebom
U popodnevnim satima, nakon što su se malo odmorili, imali smo pokorničko bogoslužje a nakon večere bio je ponovno molitveni program: molila se krunica koju su animirali crkveni voditelji i pjevači. Nakon krunice bili su igrokazi. Najvažniji igrokaz je opisao dolazak prvih misionara. Oni su to izveli živopisno i zanimljivo: od silaska sa zadnje željezničke postaje do kontakata sa poglavicama u selima u koja su ulazili u potrazi za pogodnim mjestom za osnivanje misije. Tamo kamo su najviše željeli ostati, to jest gdje je populacija bila najveća, tamo im je odbijeno jer su tu već navodno bili protestanti a, prema ondašnjem kolonijalnom zakonu, katolicima tu nije bilo dozvoljeno djelovati. Činjenica je bila da je protestantima neki kraj dodijeljen ali njih u stvari nije tu bilo. Naši su misionari bili konačno primljeni u mjestu Loandja, tu gdje smo se mi sada nalazili, jer taj kraj još nije bio dodijeljen drugoj denominaciji.
Domaći ljudi  su pravi majstori za improvizirane igrokaze tako da su se svi uživjeli scenu. Vodio ih je gospodin John Samba koji je i sam odličan glumac.

Misa u spomen prvih misionara
Nakon noći pod vedrim nebom, (Father je ipak spavao u šatoru), u nedjelju, na dan Male gospe, 8. rujna, misa je počela procesijom s mjesta na kojem su označena imena prvih misionara koji su 15. kolovoza, 1932 došli na ovo mjesto te osnovali prvu katoličku misiju u zemlji plemena Lozi, današnja zapadna provincija republike Zambije. Budući da su oni već svi na drugom svijetu, najprije smo imali službu odrješenja za pokojne svećenike i redovnike nakon čega smo se zaputili prema improviziranom oltaru za misu.

Evanđelje 23. nedjelje kroz godinu, u kojem Isus poziva na nošenje svoga križa i odricanja svega što nas odvodi od njega, bio je dobar povod za obnovu naše vjere i ponovnog opredjeljenja za njega usprkos protivština na koje nailazimo.

avatar About bdabo

Misionar Boris Dabo je svećenik krčke biskupije koji kao „fidei donum“ misionar radi u Zambiji od 1983. Do sada je službovao u raznim misijama na području biskupije Livingstone na čijem velikom teritoriju ima područja koja su jos ne evangelizirana. Misionar Boris je do sada otvorio nove misije u Shangombo i Lusu koje su predane na upravljanje biskupiji a onda je poslan u Ndjoko da tamo osnuje novu misiju u kojoj se nalazi od 1. sijecnja 2011. Ove stranice svjedoče o procesu otvaranja nove misijske postaje. Misionar zahvaljuje na misijskoj suradnji i preporuča se u molitve.

Speak Your Mind