NextGEN Gallery Plugin Not found

Sluziti Bogu do kraja zivota
Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10
Sep
25

Sluziti Bogu do kraja zivota


Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Radosna vijest koju smo nosili danasnje nedjelje u selo Kachola, tridesetak kilometara od misije dolinom rijeke Ndjoko bila je ta je dobro sluziti Bogu do kraja zivota, slusati i vrsiti njegovu volju onako kako je to cinio i njegov sin Isus Krist. Slusao je Bozju volju, trazio ju kroz uzastopnu molitvu i vrsio ju – do kraja zivota. Na tu misao nas je danahnula poslanica Filipljanima a onda smo govorili o nacinu kako sluziti Bogu do kraja zivota: kao onaj mladji sin ili kao stariji sin iz Isusove price u evandjelju: Kao onaj koji je rekao da ce vrstiti ocevu volju pa nije ili onaj koji je najprije odbio ali mu srce nije dalo mira pa je ipak vrsio.


Ucili kako se prekriziti


Molitva, ne misa, bila je u njihovoj privremenoj crkvici dok onu prvu jos imaju sagraditi. Nitko od njih jos nije krsten pa sam ih na pocetku susreta, odmah nakon dolaska dok su neki jos stizali, poucavao kako se prekriziti i koje je znacenje kriza. Vecina, ako ne svi, dolaze iz protestantskih zajednica u kojma nisu ucili prekriziti se i ostale molitve koje su drugim katolicima normalne. Potaknuo sam ih neka se odluce zele li pristupiti prirpravi za krstenje jer je evo vec dobrih pola godine da se skupljaju na molitvu. Oni koji se odluce neka se prijave pa ce za njih zapoceti priprava na krstenje. Na to se je ustao slijepi starac bistroga uma i rekao da bi se on krstio ako je moguce pocetkom druge godine i da ce sve molitve nauciti.

Ima dvije zene, moze li se krstiti?


Bilo je dvadesetak odraslih i desetak djece. Na kraju, dok smo u hladovini stabla cekali da nam se zgotovi rucak, sjeo je do mene stariji covjek, poglavica u susjednom selu i pita sto on ima uciniti da bi se krstio. Kaze, “prije nego sam pristupio Crkvi, vec sam imao dvije zene. Sto mogu uciniti da se krstim i da postanem aktivan u Crkvi?” Odgovorio sam da mu nema druge nego da otpusti drugu zenu, da se za nju pobrine ali da se ta zenidba i tradicionalno ponisti ta prihvati onu prvu zenu kao jedinu te se onda moze krstiti i s njom sklopiti crkveni brak. “Nece to biti lako, Father”, odgovorio je. “S njom sam vec vise godina pa iako s njom nemam djece, tesko da je mogu otpustiti.” “To je razumljivo” rekao sam i nisam se zacudio odgovoru, covjek je bio iskren. “Ako to ne mozete uciniti, Bog moze naci nacina i za vas da se spasite. Trebate samo nastaviti s molitvom odgojem svoje djece. Ako ne mozete vi, mogu vasa djeca… To ga je udobrovoljilo i odmah se je obratio drugima koji su sjedili s nama. “Vidite sto mi je Father odgorio. Mogu puno toga samo ne mogu biti vas vodja u Crkvi…”
Krenuli smo natrag nakon ukusnog rucka koji nam je bio pripravljen u kuci ucitelja, jedinog krstenog katolika u tom selu. Drugi ucitelj u njihovoj skoli nije u nasoj crkvi ali kao da i jest. Uvijek je s nama na molitvi, vidjet cemo ako ce se prijaviti za krstenje. Primjetio sam da se i on kriza prije jela… Joss u dva ucitelja sluzbeno u toj skoli no njiho nikad nisam vidio jer ih nema u skoli, primaju placu a nema ih. To je jedan od problema zambijskog skolstva. Ako se ucitelju ne svidja abiti u zabacnom selu, samo ode i nitko tako u upravi ne zna ili ga ne brine sto u skoli nema uditelja iako taj odbjegli ucitelj i dalje prima redovitu placu.

Zavrseni opci izbori u Zambiji
Prosli tjedan su u Zambiji bili opci izbori. Bivsi predjsednik stranke MMD koja je uupravljala drzavom u zadnjih dvadeset godina je izgubio na izborima u korist novoga koji se zove Michael Sata i njegove stranke Patriotic Front (PF). Izbori su protekli uglavnom mirno, odlazeci predsjednik Rupiah Banda je na cestitao novom predsjedniku na pobjedi. Novi predsjednik Sata se deklarira katolikom, dolazi iz zambijske pokrajine u kojoj je vecina stanovnistva katolicka.

avatar About bdabo

Misionar Boris Dabo je svećenik krčke biskupije koji kao „fidei donum“ misionar radi u Zambiji od 1983. Do sada je službovao u raznim misijama na području biskupije Livingstone na čijem velikom teritoriju ima područja koja su jos ne evangelizirana. Misionar Boris je do sada otvorio nove misije u Shangombo i Lusu koje su predane na upravljanje biskupiji a onda je poslan u Ndjoko da tamo osnuje novu misiju u kojoj se nalazi od 1. sijecnja 2011. Ove stranice svjedoče o procesu otvaranja nove misijske postaje. Misionar zahvaljuje na misijskoj suradnji i preporuča se u molitve.

Comments

  1. avatar Jasminka says:

    Primjer dvoje svetaca kojima je danas njihov dan, podsjetili su me opet na misijsko poslanstvo Crkve,
    Sveti Kuzma i Damjan liječili su besplatno sve kojima je bila potrebna njihova pomoć. ♥
    Bili su kao liječnici i vjernici uvijek spremni pomoći bližnjemu, bez da očekuju bilo kakvu naknadu.

    Sveti Kuzma i Damjan molite za nas!

Speak Your Mind