NextGEN Gallery Plugin Not found

Prva krštenja u novoj zajednici
Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10
Jun
09

Prva krštenja u novoj zajednici


Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

OLYMPUS DIGITAL CAMERAThirty baptized in the new Church of Mandila – outstation of Ndjoko Mission.

Jučer, na dan Pedesetnice u selu Mandila je bilo višestruko slavlje: Pored sveopćeg slavlja dolaska Duha svetoga na Isusove učenike, u Mandila su još bila prva krštenja otkad je otvorena nova zajednica. Krštenje trideset osoba, što djece što odraslih a u nekim slučajevima je bilo i krštenje majke i djeteta. Ostalo je nekoliko bračnih parova, također spremnih na krštenje ali je trebalo još završiti pripravu za crkvenu ženidbu pa će oni doći na red tek kad se Father vrati s odmora u Domovini. Treći razlog za slavlje je bilo otvorenje i blagoslov njihove crkve koju su sami, bez ičije pomoći sagradili i u nju uložili mnogo radnih dana radujući se ovom danu otvaranja i krštenja.
Selo Madnila, pored rijeke Nangombe, jedno je od prvih sela u koje smo donijeli Riječ Božju otvarajući novu misiji Ndjoko. Nalazi se nekoliko sati vožnje dolinom rijeke Ndjoko, pa onda šumom do druge rijeke Nangombe pa onda, prešavši rijeku, onako bez mosta, na sreću, nizvodno riječnom dolinom. Tu smo osnovali i školu – Mandila Community School i paralelno propovijedali evanđelje koje je eto, dovelo do prvih krštenja.
Tko ih je pripravljao na krštenje?
To nije bilo lako jer nije bilo pouzdanih kateheta u selu. Trebalo je slati vjeroučitelje te poučavati najprije lokalne dobrovoljce kako bi oni mogli poučavati ostale barem osnovne molitve te, uz pomoć katekizma, poučavati i osnove vjere. U više navrata je tamo odlazio katekist Silumesi sa svojom ekipom te kod njih provodio nekoliko tjedana.

Važno je ono što smo jučer vidjeli a to je da su radosni što su kršteni i što su napredovali, da imajau svoje voditelje i da se nedjeljom redovito okupljaju na molitvu. To je, prema njihovom shvaćanju, napredak cijelog sela. Došli su na svečanost i okolni poglavice zajedno sa višim poglavicom Silumbu. Oni su sudjelovali na misi, s pažnjom slušali propovijed i nakon mise bili pozvani na ručak u kolibu nedaleko Fatherove kolibe. Nakon ručka su željeli razgovarati sa Fatherom i zahvaliti mu za pomoć u školi, slanju učitelja te otvaranju male ambulante gdje mogu dobiti osnovne lijekove.

Misija podržava školu u u selu te šalje učitelje

U selu Mandila je u toku gradnja nove školske zgrade: Father im je obećao lim za krov a drugo im ne treba jer će sve drugo sami. Još im je Father obećao dati još jednog učitelja. Često znam biti zadivljen njihovom voljom i požrtvovnošću. Sve rade ne dobrovoljnoj bazi.
Nakon slavlja, pred večer smo pješke krenuli prema rijeci gdje su nas čekali kanui i auto na drugoj strani jer ovog puta nismo mogli autom prijeći rijeku. Od rijeke, prolazeći kroz nepoznate šumske staze, stigli smo kući a pjevači, koji su iz misije pješke krenuli u Mandila prije nekoliko dana, nisu prestali pjevati cijelim putem. I oni su bili sretni da su pjesmom i oni mogli biti misionari.

avatar About bdabo

Misionar Boris Dabo je svećenik krčke biskupije koji kao „fidei donum“ misionar radi u Zambiji od 1983. Do sada je službovao u raznim misijama na području biskupije Livingstone na čijem velikom teritoriju ima područja koja su jos ne evangelizirana. Misionar Boris je do sada otvorio nove misije u Shangombo i Lusu koje su predane na upravljanje biskupiji a onda je poslan u Ndjoko da tamo osnuje novu misiju u kojoj se nalazi od 1. sijecnja 2011. Ove stranice svjedoče o procesu otvaranja nove misijske postaje. Misionar zahvaljuje na misijskoj suradnji i preporuča se u molitve.

Speak Your Mind