NextGEN Gallery Plugin Not found

Povratak iz misije Nawinda: Još krštenja i gradnje
Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10
Nov
21

Povratak iz misije Nawinda: Još krštenja i gradnje


Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Jutros su mi žene zahvaljivale na molitvi za kišu. One su uranile na misiju da bi nastavile krčiti teren gdje će se graditi ambulanta. Žene su najvrjednije, daleko ispred muškaraca kad je u pitanju dobrovoljni rad. Dolazili su i drugi da mi zahvaljuju kao da sam im ja donio jučerašnju obilnu kišu koja je potrebna sada u vrijeme sadnje. Na jučerašnjoj nedjeljnoj misi smo svi, ne samo ja, molili za kišu i istog popodneva je došla, Bogu hvala te je sadnja kukuruza počela.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOvih dana i mi na misiji sadimo ali ne kukuruz nego pripremljene sadnice stabala uokolo nove crkve, uokolo misije te na terenu buduće ambulante. Zasadit ćemo preko 250 stabala. Sjeme za sadnice jablanova smo prikupili prije pola godine, posijali ih u rasadnik te onda zasadili u vreće od cementa te ih sada samo prenosimo u iskopane i nagnojene jame. Zadak koji predstoji je redovito zalijevanje a to je zahtjevan posao. Visoka stabla jablanova će misiji donijeti dostojanstvo i mir te nužno potrebnu hladovinu.
U jutro, kad s krunicom u ruci šećem misijom, susreću me ljudi i kažu, Father, molite za kišu. Treba nam još kiše. Hoću, ali molite i vi, bit će molitva jača!

Crkva u Nawindi se žbuka

Gradnja crkve svetog Pavla u misiji Nawinda dobro napreduje. Slijedeći tjedan se ima završiti žbukanje i pod. Tada treba mislisti na bojanje i pravljenje klupa te uređenje unutrašnjosti. No, za to nemam dovoljno novaca. Morat ću negdje moliti,  na to sam već naviknut, netko će se naći da pridoda… Providnost Božja me nikad nije ostavila pa se ponekad čudim kako smo zgradu uspjeli dovesti do ove razine.

Još krštenja
Među 19 krštenika u selu Namenya, nedaleko Nawinde, pažnju nam je privukla mlada žena koja je rodila u noći ovdje u Nawindi a u jutro se već ukrcala s nama na auto jer je i ona iz sela Namenya kamo smo išli. Zamolila je ako joj možemo krstiti dijete, ona je i sama član crkve u Namenya. Da bismo sudjelovali u njenoj radosti, pristao sam da dijete krstim, preskočivši redovito vrijeme za pripremu roditelja. Krstio sam tako dječaka Pavla a majka je bila puna radosti.
Drugih 26 smo krstili nekoliko dana kasnije u selu Misika. Tu je, pored grupe djece, bila i grupa mladih djevojaka. Mladića niti jednog. Čini se da je to trend u selu: od svih prisutnih u crkvi bio je samo jedan ili dvojica muškarca, drugo žene i djeca. Nakon mise je Father postavio to pitanje a predsjednik župnog vijeća, gospodin Francis koji obično prati Fathera, je govorio djevojkama neka iskoriste svoju žensku moć i dovedu muškarce u crkvu. Već godinama nije bilo krštenja u njihovoj crkvi jer nije bilo svećenika. Nadamo se da će novo krštenice dati novu svježinu u njihovoj pomalo zaspaloj crkvi. U crkvi Misika sam prvi put bio prošle godine u travnju i od tada su počele pripreme na krštenje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADa je bar još netko sa mnom!
Često mislim, kad bih barem imao suradnika, puno više bismo mogli učiniti, više zajednica posjetiti i to češće, imati više pastoralnih programa, više siromaha pomoći, više pridonijeti općem razvoju. A kad sam samo ja, razdijeljen na dvije župe koja svaka ima svoje postaje onda činim onoliko koliko mogu. Molim Boga da tamo daleko u Hrvatskoj probudi neko misijsko zvanje pa da budemo barem dvojica ovdje…

Gladna godina stišće
Imali smo neugodnu situaciju na putu prema Nawindi. Kod sela Sansa dočekala nas je grupa ljudi, predvođeni gospođom Monikom, voditeljicom nove crkvene zajednice u selu. Oni su očekivali da će im našim autom stići brašno. No bili su razočarani kad brašna nije bilo jer prodavač Abel nije čuvao dogovoreni broj brašna za njih nego ih je prodao na misiji jer je i tamo bila navala. Tako će oni ostati gladni kao i čitavo selo jer im brašno nije stiglo. Ostali su ljutiti i razočarani. „Morat ćemo situaciju gladi ozbiljnije shvatiti“, rekao sam Namakandu koji je vozio. Nastavili smo putem prema Nawindi no misli su mi ostale s onima tamo koji su ostali bez hrane. Oni nemaju druge nego odlaziti u šumu u potragu za korijenjem i šumskim plodovima kako bi preživjeli. Stariji još nekako, no djeca! Morat ćemo nešto učiniti da im pomognemo. Smislit ćemo nešto.
Brašno, u ovoj sezoni gladi, kad su domaće zalihe već davno nestale jer je berba bila oskudna, kupujemo u gradu. No, prijevoz do njihovog sela je skup pa bi realna cijena bila takva da ne bi mogli kupiti jer su siromašni, novaca nemaju. Mi bismo željeli subvencionirati cijenu prijevoza tako da cijena ne bude previsoka. U isto vrijeme bismo željeli onima najsiromašnijima dati besplatno. Novcem od prodaje bismo kupili još brašna i tako u slijedeća četiri mjeseca, do nove berbe, tamo oko Uskrsa.
Morat ću tražiti pomoć od naših prijatelja. Važno je nahraniti gladne!

Povratak u misiju Ndjoko
Nakon desetak dana u misijskoj postaji Nawinda, evo me ponovno u misiji Ndjoko. Doveli smo staricu kojoj je nezgodnim slučajem drvo probolo oko. Sad će ovdje primiti prvu liječničku pomoć a onda će trebati dalje kod okuliste u grad.
Zahvaljujem Bogu da smo u misiji Nawinda mogli puno toga učiniti ovih dana. Sad se okrećem potrebama ove misije do slijedećeg odlaska u Nawindu u prosincu. Božić će biti tamo. Hvala svima koji su nas pratili molitvom na ovom putovanju.

avatar About bdabo

Misionar Boris Dabo je svećenik krčke biskupije koji kao „fidei donum“ misionar radi u Zambiji od 1983. Do sada je službovao u raznim misijama na području biskupije Livingstone na čijem velikom teritoriju ima područja koja su jos ne evangelizirana. Misionar Boris je do sada otvorio nove misije u Shangombo i Lusu koje su predane na upravljanje biskupiji a onda je poslan u Ndjoko da tamo osnuje novu misiju u kojoj se nalazi od 1. sijecnja 2011. Ove stranice svjedoče o procesu otvaranja nove misijske postaje. Misionar zahvaljuje na misijskoj suradnji i preporuča se u molitve.

Speak Your Mind