NextGEN Gallery Plugin Not found

Otvorena nova misija svetog Pavla – Nawinda
Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10
Apr
30

Otvorena nova misija svetog Pavla – Nawinda


Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10
Nova župa otvorena ispod krova nove crkve u izgradnji

Nova župa otvorena ispod krova nove crkve u izgradnji

Putovanje u Nawindu, gdje smo u procesu otvaranja nove misijske postaje, ovog puta je trajalo svega četiri sata jer su sad močvare na putu otvrdnule, isušilo ih je sunce i vjetar koji se sad sezonski polako pojačava. Glavnu cestu izbjegavamo jer je previše pjeskovita a držimo se glinaste zemlje bliže rijeci jer je sad glina otvrdnula pa je prolaz lakši.
Thomas se ovog puta nije tužio da ga bole kosti i leđa od dugotrajnog sjedenja na prtljažniku Land Cruisera na drvenom sanduku u koji smo stavili potrepštine a na kojem nije bilo jastuka za udobnije sjedenje. Putovanje tvrdom cestom je lakše nego pijeskom.

Misijska ekipa na okupu
U Thomasovoj ekipi za vođenje duhovne obnove i radionice za pjevače bio je Lubinda iz misije Lusu, iskusni voditelj zborova i kompozitor crkvenih pjesama. Thomas je moj učenik još iz misije Sichili. Zajedno smo prošli mnoga misijska putovanja po raštrkanim selima misije i tu je u praksi učio te postao dobar voditelj raznih pastoralnih tečajeva i već iskusni katekist. On je i dalje, nakon mojeg odlaska iz misije Lusu u prosincu 2010 na službi u Lusu i praktički vodi crkvu u odsutnosti stalnog svećenika.
Na pola puta do Nawinde u selu Kachola još su se ukrcali katekist Silumesi i njegov vjerni pratilac Djami. Oni su nas tu kod seoske škole čekali nakon svojeg misijskog putovanja na kojem su u četiri tjedna posjetili tri crkve uz rijeku Nangombe hodajući pješke od sela do sela. Silumesi će imati zadatak da u Nawindi okupi voditelje crkvenih zajednica koji će dopratiti svoje pjevače u Nawindu te ostati na nedjeljnoj proslavi otvaranja župe.
Na prtljažniku Land Cruisera još su se našli ministranti iz misije Ndjoko koji su željeli otići i upoznati svoj prijatelje ministrante u novoj misiji. Kad se još pridoda građevni materijal koji smo prevozili, više stvarno nije bilo ni malo mjesta na autu za one koje smo susretali putem a koji su pješke išli u Nawindu na program koji će tamo trajati čitavi tjedan a završiti svečanom misom u nedjelju.

Kuhari dijele puru

Kuhari dijele puru

Tri paralelna programa
Glavni program je onaj za pjevače i dvadesetak okolnih zajednica. Oni su već stigli prije nas, bilo ih je više od dvije stotine. Prava je zanimljivost kako su oni organizirani što se tiče smještaja. Naravno da nije bio za sve mjesta da se smjeste pod krov za noćenje. Domaćini su zato nakosili visoke trave te sagradili ograde unutar kojih je bio smještaj barem za neke. Žene iz crkve su preuzele ulogu kuharica. Sva hrana koju su sudionici donijeli je stavljena zajedno pa su one na otvorenim vatrama kuhali za tristotinjak osoba. Ni malo laki zadatak. No nisam vidio da se je netko tužio iako nije uvijek bilo dovoljno hrane za sve. Neki su morali „ponekad jesti samo puru bez ikakvog prismoka, glavno da je barem pure. Ja sam srećom donio nešto graha pa je to pomoglo, iako ne puno.
Sudionici radionice za pjevače su učili moliti bibliju te iz nje crpsti motivaciju za organiziranje pjevanja u svojim zajednicama. Njihov program je završavao u 22 sata u noći te bi tada polijegali da bi jutrom počeli opet.

Rastopljenim šećerom zakrpali probušenu loptu
Ministranti bi se okupljali u jutro nakon što bi sami skuhali i pojeli svoj doručak od riže sa malo šećera. Tada bi se okupili na jutarnju molitvu, to jest čitanje i moljenje dnevnog evanđelja. Iza toga su sa svojim prijateljima ih Nawinde odlazili u „posjete“, to jest u evangeliziranje drugih dječaka iz sela. Tu bi našli prigodu i za loptu koju su ponijeli sa sobom. Na žalost, lopta nije puno trajala. Najprije se je probušila pa su je zakrpali, zamislite, rastopljenim šećerom. Uštrcali su tu slatku tekućinu u loptu bolničkom špricom kroz ventil te napumpali loptu. To im je uspjelo i kažu da su odigrali jednu utakmicu. No, onda se je koža na lopti poderala pa će sad i to pokušati popraviti. Vidio sam da su već našli konac i iglu.
Treći paralelni program je onaj koji je vodio katekist Silumesi a okupljao je voditelje zajednica. Među njima je bio stari James, nema manje od 75 godina, vjerojatno ni on sam ne zna kad je rođen. Primivši vjeru od ranih misionara u Sichili, ostao je vjeran i privržen Crkvi te ga smatraju počasnim voditeljem. I on je uspio doći pješke iz svog sela Nalubwe da sudjeluje u aktivnosti svoje Crkve i tako biti primjer mlađima. Voditelji su željeli učiti o početku Crkve. Katekist je, vidio sam, tu lekciju započeo odlomkom iz 16 glave Matejevog evanđelja gdje Isus daje Petru „ključeve“, to jest zadatak da vodi Crkvu. Ta vlast nasljeđem prelazi do današnjeg pape Franje onako kako poglavičina vlast prelazi od jednog poglavice na druge. Po tome smo sigurni da smo u pravom Isusovom društvu, to jest njegovoj Crkvi.

Ministrantska odijela - poklon iz Drniša

Ministrantska odijela – poklon iz Drniša

Proslava otvaranja župe Nawinda
Sve aktivnosti tjedna bile su upravljene na nedjeljnu misu otvaranja nove župe. Pjevači su bili dobro uvježbani i komponirali su nove pjesme u čast svetom Pavlu, zaštitniku. Novoizabrano župsko vijeće je na toj misi dobilo trogodišnji mandat. Predsjednik Mbonabi je rekao u svom nastupnom govoru da od straha pred novom odgovornošću dršće kao i prorok Jeremija kad je shvatio da ga Bog šalje. Velika nova crkva u izgradnji, gdje je bila misa, ispunila se je a ljudi su sjedili na improviziranim klupicama od dasaka položenih na betonske blokove koji će kasnije služiti za gradnju zidova.

Prvi upisi krštenja i vjenčanja u župske knjige
Na misi su dva starija bračna para sklopila crkvenu ženidbu a prije toga se jedna od „mladenki“ krstila. Njihova imena će biti prva upisana u novi župski registar krštenja i ženidbi. (Ovo je već četvrti put da kupujem nove župske registre za nove župe.)
Na misu, koja je trajala puna četiri sata zbog produljenog pjevanja i plesanja, došla je zajednica pentekostalne crkve sa svojim voditeljem. Oni su, u svom stilu – „aleluja“ – otpjevali jednu pjesmu nakon što je njihov voditelj održao govor u pohvalu novim događanjima u Nawindi i misiji koja je u nastajanju. Sva ih je Crkva prihvatila pljeskom i pridružila se njihovoj pjesmi. Kasnije su neki komentirali da će mnogi od njih doći i pridružiti se katoličkoj zajednici…

Misijska aktivnost nadahnuta svetim Pavlom

Većina od okupljenog mnoštva bili su mladi, predvođeni starijima jer se mladi sa starijima osjećaju kompletni. Crkva u području Nawinda dolaskom misije dobiva novi zamah. Već sada na početku misije ima dvanaest područnih crkava u bližim i udaljenim selima. Ovdje treba svećenik da ih usmjeruje i da ih redovito posjećuje te aktivna pastoralna ekipa koju tek treba stvarati.

avatar About bdabo

Misionar Boris Dabo je svećenik krčke biskupije koji kao „fidei donum“ misionar radi u Zambiji od 1983. Do sada je službovao u raznim misijama na području biskupije Livingstone na čijem velikom teritoriju ima područja koja su jos ne evangelizirana. Misionar Boris je do sada otvorio nove misije u Shangombo i Lusu koje su predane na upravljanje biskupiji a onda je poslan u Ndjoko da tamo osnuje novu misiju u kojoj se nalazi od 1. sijecnja 2011. Ove stranice svjedoče o procesu otvaranja nove misijske postaje. Misionar zahvaljuje na misijskoj suradnji i preporuča se u molitve.

Speak Your Mind