NextGEN Gallery Plugin Not found

Nova misija Nawinda: radionica o osnivanju malih kršćanskih zajednica
Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10
Dec
18

Nova misija Nawinda: radionica o osnivanju malih kršćanskih zajednica


Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Mala kršćanska zajednica na molitvi

Stiglo ih je dvadesetak. Nekima je bilo dan hoda a nekima pola dana. Ipak su ostavili svoja polja u ovo kritično vrijeme oranja i sadnje kukuruza dok kiša obilno pada i obećava dobar početak sezone poljskih radova.

Mi smo stigli dan ranije nego što su sudionici tečaja o osnivanju i radu malih kršćanskih zajednica u selima koja okružuju centar Nawinda. Zastupljeno je deset sela, mi ih zovemo „outstations“ – postaje, svako selo po dvoje predstavnika na tečaju.

Oni imaju učiti kao osnovati ili, ako već negdje postoje, obnoviti Male kršćanske zajednice u njihovim selima i malim grupama katolika – susjeda. MKZ se baziraju na  zajedničkom čitanju Božje Riječi kao što to čine molitvene grupe. No, one su više od molitvene grupe jer one tvore zajednicu koja se međusobno pomaže u vrijeme bolesti, radovanja i žalovanja ili siromaštva a nadahnuće im dolazi iz zajedničkog moljenja i čitanja Božje Riječi  onako kako se je prva Crkva okupljala na molitvu u svojim kućama i međusobno pomagala. MKZ su sastavni dio katoličke Crkve u ovom dijelu Afrike i na njima se ona bazira te joj je u njima i snaga. Zato je rad na osnivanju i jačanju MKZ dio našeg misijskog rada i osnivanja novih Crkava.

Nakon mise treće nedjelje došašća na kojoj smo slušali poruku Ivana Krstitelja koji nas je pozivao na obraćenje, u popodnevnim satima su se članovi crkve u Nawindi podijelili u dvije grupe te su imali sastanak MKZ u svojim sekcijama. Ja sam otišao u sekciju St. Paul, kako su je oni nazvali. Father je zadnji stigao, zanimljivo, te ih našao već okupljene ispod stabla te samo što nisu počeli svoje čitanje evanđelja od slijedeće nedjelje. Voditelj je pozvao Gospodina da i on bude tu prisutan a onda se je pročitalo evanđelje prvi put, drugi put i treći put kako bi sudionici mogli kasnije reći što je kome osobito ostalo u sjećanju. Od 27 prisutnih više od polovice ih se javilo sa svojim zapažanjima i kasnije komentarom. Nakon toga su tražili zajedničku misao koja će ih voditi kroz tjedan do druge nedjelje.

Mladi sudionici tečaja o MKZ u Nawindi

Voditelji ove radionice su bili naši katekisti iz Lusu i Ndjoko, naši stari misijski suradnici Silumesi i Thomas. Crkva u Nawindi je bila zahvalna njima i Fatheru na organiziranju ovog programa koji će im pomoći da Crkva bude više prisutna u njihovim selima. I sam područni poglavica – chief Sifue je bio jedan od sudionika tečaja i aktivan sugovornik.

Vratili smo se u misiju Ndjoko u ponedjeljak putujući pet sati autom prepunim putnika koji su hvatali vezu s traktorom sutra za Sesheke. Kako je sad kišna sezona, trebalo je biti oprezan da ne upadnemo negdje u blato te smo tražili zaobilazne staze.  Nije čudo da je Father bio umoran na kraju putovanja nego mu je bila utjeha da su i njegovi katekisti bili umorni iako su mlađi i priviknutiji nego on. Kaže mi jutros Thomas da je nakon noćašnjeg dobrog sna umor prestao pa da se sad može vratiti odmoran u svoju misiju Lusu na drugoj strani Zambezija. Mi ćemo ga prebaciti čamcem a on će nastaviti još 25 km pješke.

Sutra idem u na para dana u grad a onda će nam Božić. U Nawindu opet u siječnju 2013!

Zahvala svima koji su nas pratili na ovom putovanju a među njima su djeca misijske grupe u Drnišu!

avatar About bdabo

Misionar Boris Dabo je svećenik krčke biskupije koji kao „fidei donum“ misionar radi u Zambiji od 1983. Do sada je službovao u raznim misijama na području biskupije Livingstone na čijem velikom teritoriju ima područja koja su jos ne evangelizirana. Misionar Boris je do sada otvorio nove misije u Shangombo i Lusu koje su predane na upravljanje biskupiji a onda je poslan u Ndjoko da tamo osnuje novu misiju u kojoj se nalazi od 1. sijecnja 2011. Ove stranice svjedoče o procesu otvaranja nove misijske postaje. Misionar zahvaljuje na misijskoj suradnji i preporuča se u molitve.

Speak Your Mind