NextGEN Gallery Plugin Not found

Kako je blažena Marija Propetog Isusa Petković krenula u misije u Zambiju
Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10
Aug
13

Kako je blažena Marija Propetog Isusa Petković krenula u misije u Zambiju


Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10
Župna crkva u Blatu na Korčuli u kojoj je blažena Marija krštena i odgajana

Župna crkva u Blatu na Korčuli u kojoj je blažena Marija krštena i odgajana

(Tekst napisan za časopis “Tebi majko”)

Ovo o čemu želim pisati nije bilo planirano nego je došlo spontano i neočekivano ali je došlo kao uzbudljivo otkriće novog prijateljstva.

Godišnji odmor sam planirao tako da bih mogao prisustvovati susretu misionara koji se ove godine održavao u Sarajevu. Bilo nas je preko dvadeset misionara i misionarki s raznih strana svijeta. Još su prisustvovali misijski direktori iz biskupija Crkve u Hrvata, te voditelji misijskih ureda u Zagrebu i Sarajevu, nas pedesetak. S nama je bio kardinal Vinko Puljić koji je na dan crkvenog spomena na blaženu Mariju Propetog Isusa Petković – 9. srpnja – predvodio misu. Kardinal je blaženicu u propovijedi i molitvi spominjao osobito zato što je ona izabrana da bude zaštitnica misija za Crkvu u BiH.

Taj spomen je bio jedan razlog više da s pažnjom pregledam i prolistam one brošure koje su nam bile dane na poklon a koje su govorile o blaženoj Mariji.
Mogu reći da je tada započelo moje druženje s blaženom Marijom. Tada sam ponovno uočio da je i ona bila, kao i mi, misionarka jer je iz svojeg rodnog Blata osjetila potrebu da svoju duhovnu aktivnost prenese i izvan svog otoka, štoviše, izvan svoje domovine Hrvatske. Tu sam odmah našao poveznicu s njom i njenom karizmom. Onda sam se potrudio da dođem do knjige o njoj te pronašao u knjižnici njenu autobiografiju „Sve za Isusa“. Čitajući tu knjigu sve sam više upoznavao dušu koja je bila od Boga pozvana i imala posebnu karizmu koja može biti uzor svim misionarima u služenju siromašnoj braći i sestrama.

Tada mi je došla misao da bi bilo dobro kad bi barem moći blažene Marije mogle biti ugrađene u oltar nove crkve svetoga Pavla na misijskoj postaji Nawinda u Zambiji . Tu crkvu smo u toj novoj misijskoj postaji gradili u zadnje dvije godine i sad je došlo vrijeme da bude posvećena a posveta se očekuje u mjesecu studenom ove godine. Oltar crkve se još izrađuje pa bi to bilo moguće izvesti. Odmah sam se posavjetovao s Kardinalom Vinkom i on mi je preporučio da stupim u vezu s matičnom kućom blaženice u vidu dobivanja moći.

Dolazak blažene Marije Petković na našu misijsku postaju mi je izgledalo kao Bogom nadahnuto otkriće. Ima jako puno smisla da jedna blaženica, misionarka, Hrvatica, dođe na misiju i bude stalna Bogom dana prisutnost i nadahnuće. Više nije bilo dvojbe: Odmah sam se dao na posao da se uspostave veze sa svetištem u Blatu. Koristio sam prijatelje sa Facebooka i oni su mi dali upute kako se povezati s poglavaricom samostana u Blatu, sestrom Janjom pa su tako i oni sudjelovali u ovom projektu.
Zajedno sa svojom sestrom Agnezom i šogorom Piom Trdić koji je vozio, krenuo sam iz Novalje na Pagu na Korčulu, te se prvi put susreo s ovim predivnim otokom. Sestra Janja je učinila sve što je bilo potrebno da smo se mogli ugodno smjestiti u samostanu te se susresti s provincijalnom predstojnicom sestrom Nelijom Pavlović. Nakon razgovora s njom i prethodnog dogovora, preuzeo sam kutijicu u kojoj su bile moći blaženice te s time pismo ovjere istinitosti.

Tako će sad moći blaženice krenuti za Zambiju početkom rujna kad krenem i ja na kraju godišnjeg odmora. Ovime započinje jedno novo druženje i dragocjeno prijateljstvo i suradnja naše misije Nawinda u biskupiji Livingstone u državi Zambija i blažene Marije Petković a po njoj i njenih sestara koje nastavljaju njenu karizmu po svijetu.

Rado se spominjem misli svetog Ćirila Jeruzalemskog koji govori o važnosti moći svetaca: Sveti Ćiril Jeruzalemski piše: “Iako duša nije više prisutna, snaga ostaje u tijelu svetaca zbog pravedne duše koja je dugo stanovala u tom tijelu i koristila ga u Božjoj službi”.

Tako će i moći blaženice biti Božja snaga prisutna trajno u oltaru na kojem će se služiti euharistija u središtu misije Nawinda.
Zahvaljujem još jednom sestrama Družbe Kćeri Milosrđa koje vjerno nastavljaju karizmu blažene Marije Propetog Isusa Petković što su odmah izišle u susret ovoj ideji te molim da uspješno nastave i šire svoje djelo ljubavi i milosrđa na afričkom kontinentu.

Don Boris Dabo
Misionar u Zambiji

 

 

avatar About bdabo

Misionar Boris Dabo je svećenik krčke biskupije koji kao „fidei donum“ misionar radi u Zambiji od 1983. Do sada je službovao u raznim misijama na području biskupije Livingstone na čijem velikom teritoriju ima područja koja su jos ne evangelizirana. Misionar Boris je do sada otvorio nove misije u Shangombo i Lusu koje su predane na upravljanje biskupiji a onda je poslan u Ndjoko da tamo osnuje novu misiju u kojoj se nalazi od 1. sijecnja 2011. Ove stranice svjedoče o procesu otvaranja nove misijske postaje. Misionar zahvaljuje na misijskoj suradnji i preporuča se u molitve.

Speak Your Mind