NextGEN Gallery Plugin Not found

Sagradimo crkvu u misiji Nawinda!
Nov
26

Sagradimo crkvu u misiji Nawinda!


Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Ožujak 2012: Početak misijske postaje Nawinda

Držim da je graditi crkvu – dom Božji – prava privilegija. Crkve se ne grade često ali kad se dođe to toga da treba graditi crkvu onda za to postoje razlozi koji ohrabruju jer će se u tom domu Božjemu okupljati zajednica Božjeg naroda. Osim toga, gradnji crkve predstoji evangelizacija i okupljanje dovoljnog broja članova koji će ispuniti tu crkvenu zgradu pa je gradnja crkve potvrda primitka Radosne vijesti u tom kraju a to je cilj misijskog rada.

Ovdje u misijama je potreban dugotrajan evangelizacijski rad da bi se došlo do toga da je zajednica već dosta velika i da joj je potrebna zgrada u kojoj će se okupljati i primati duhovnu hranu i tako imati energije preobražavati i sebe i one koji još nisu s njima.

Govorim o potrebi gradnje crkve u novoj misiji Nawinda koja je (za) sada sastavni dio misije Ndjoko jer je nedavno biskup Raymond misionaru u misiji Ndjoko povjerio pastoralnu brigu i za taj prostrani kraj. Misionar je taj izazov prihvatio i sad se ima uhvatiti tog novog izazova: Daljnja evangelizacija   predjela Nawinda i gradnja prostrane crkve, to za početak jer ima i drugih planova.

Evangelizacija predjela Nawinda je počela još u vrijeme prvih misionara – irskih kapucina tridesetih godina prošlog stoljeća. Zato i sada u tom kraju nalazimo dosta krštenih katolika koji su polazili školu u misijskim školama. Nastavak evangelizacije i pastoralne brige odvijao se osamdesetih godina  prošlog stoljeća i sudjelovanjem hrvatskih misionara Franje Markića, Ivice Kordića i mene (Boris Dabo). Našim premještajem, došli su drugi misionari, uglavnom Poljaci, koji su nastavili radom. No, kad su i oni otišli, a domaći zambijski svećenici nisu uspijevali održati isti ritam zbog raznih poteškoća, posjeti svećenika tom kraju su se jako prorijedili zbog udaljenosti.  Sada kad je misionar ponovno u tom kraju ljudi vide novu šansu za svoj duhovni i opći rast.

Postjeća crkva u Nawindi nije dostatna za potrebe zajednice

Među prvim stvarima koje su u Nawindi potrebne je gradnja crkve. Sve su oči uprte u gradnju crkve koja će im dati nadu da će Nawinda postati centar za sva okolna sela.

Pristup Nawindi je težak. Nalazi se 150 km udaljena od Districta Sesheke ali prave ceste nema, jedino pjeskovita šumska staza, vrlo teško prohodna za svako vozilo. Toga se najviše bojim kad krećemo u akciju gradnje crkve. No, kao što je i do sada bivalo kad smo otvarali nove misije, dolazak misijske postaje znači i početak pravog razvoja tog kraja: nakon misije stižu i drugi. Državne institucije i privatnici počinju drugačijim očima gledati na taj kraj. Tako je bilo u Shangombo, Lusu i ovdje sada u Ndjoko.

Misionareva je dužnost da animira sve koji su voljni sudjelovati u ovom projektu, to jest molitveno i prilozima graditi crkvu u misijskoj postaji. Tako su naši misionari i misionarke već mnogo dobru učinili na raznim krajevima svijeta na što možemo biti ponosni. Ovo je još jedan izazov: Gradimo crkvu u misiji Nawinda – Zambija.

Proračun za građevinske radove (bez ukrašavanja i unutrašnjeg uređenja) je 35 tisuća eura. Najveći troškovi će biti za prijevoz materijala do gradilišta što je teško predvidivo zbog čestih kvarova na vozilima.

Svoje priloge možete poslati na Misijski ured u Zagrebu ili Misijsku središnjicu u Sarajevu a možete u kunama uplatiti direktno na račun misije (broj računa se nalazi na našoj web stranici.

 

S početkom došašća 2012 započnimo s još jednom misijskom akcijom!

 

Don Boris Dabo

Misionar, Zambija

avatar About bdabo

Misionar Boris Dabo je svećenik krčke biskupije koji kao „fidei donum“ misionar radi u Zambiji od 1983. Do sada je službovao u raznim misijama na području biskupije Livingstone na čijem velikom teritoriju ima područja koja su jos ne evangelizirana. Misionar Boris je do sada otvorio nove misije u Shangombo i Lusu koje su predane na upravljanje biskupiji a onda je poslan u Ndjoko da tamo osnuje novu misiju u kojoj se nalazi od 1. sijecnja 2011. Ove stranice svjedoče o procesu otvaranja nove misijske postaje. Misionar zahvaljuje na misijskoj suradnji i preporuča se u molitve.

Speak Your Mind