NextGEN Gallery Plugin Not found

Abel Lwendo – primio vjeru na misiji i sad ju nosi dalje
Dec
05

Abel Lwendo – primio vjeru na misiji i sad ju nosi dalje


Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'zambezim'@'localhost' (using password: NO) in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/zambezim/public_html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10
Abel Lwendo - dosadašnji mlinar i prodavač na misiji. Sada odlazi u grad na daljnje školovanje.

Abel Lwendo – dosadašnji mlinar i prodavač na misiji. Sada odlazi u grad na daljnje školovanje.

„Abele, sad se pazi da ne naiđeš na Kaina“, doviknuo sam mu jednom u šali nakon što se Abel krstio početkom ove godine. „Bez brige, Father, na misiji više nema ljudi sličnih Kainu“, ogovorio je i nastavio putem prema mlinu. To da je mlinar, to jest da snažnim zaokretima ruku ima pokrenuti dizel motor koji onda pokreće mlin za kukuruz, mu je sporedni posao a glavni mu je to da je prodavač na maloj trgovini na misiji koja ljude opskrbljuje šećerom, soli, sapunom, uljem i sličnim osnovnim potrepštinama. Mlin je ipak neizostavna pomoć koju ljudi, osobito žene, primaju od misije: jedna kanta kukuruza se melje za 5 Kwacha što je otprilike 5 i pol kuna. Da nema mlina, žene bi morale mljeti ručno jer na muškarca kao ne spada da on melje, svi bi mu se smijali pa zato žena podnosi taj teret muške sramote. No, ima sela gdje mlina nema ili je predaleko pa ženama nema druge nego mljeti da bi obitelj mogla jesti.

Abela smo našli prije par godina u selu Ndjoko Malomo, pet kilometara od misije. Bio je visok i mršav, boležljiv, pomalo sramežljiv i suzdržan. Trebalo ga je malo ohrabriti da bi se približio i to je učinio s puno bojazni. Otkrio sam da je polazio i završio srednju školu u obližnjem gradiću Sesheke no, kako nema roditelja, nije imao novac potreban da preuzme školsku svjedodžbu. Školu je završio jer ga je državna socijalna pomoć pomagala do kraja dvanaestog razreda. Ponudio sam mu pomoć kod dobivanja svjedodžbe zamolivši jednog prijatelja iz Velog Lošinja koji je rado pristao da plati potreban iznos.

U međuvremenu smo mu ponudili vođenje trgovine na misiji. Dali smo mu prostoriju a on će voditi trgovinu kakao sam zna i umije a za uzvrat će biti mlinar na misijskom mlinu. Tako je to sve funkcioniralo kroz dvije godine do neki dan kad mi je Abel došao na verandu gdje obično radim i primam ljude i rekao mi da želi otići u Lusaku u školu. Njegov rođak je avijatičar u zambijskom ratnom zrakoplovstvu pa će mu on pomoći da se i on upiše u zrakoplovnu školu.

Bio sam malo zatečen tom viješću. Volio sam da je Abel na misiji. On je nedavno postao i voditelj crkve u svom selu Ndjoko Malomo. Budući da je nedavno kršten, sad je ovlašten da predvodi nedjeljne službe Božje i poučava vjeronauk. Počeo je polaziti i tečaj za animatore, od njega smo dosta očekivali, a sada odlazi.

No u isto vrijeme sam se trudio da budem pozitivan u vezi njegovog odlaska. „Ti si primio vjeru ovdje na misiji, krstio si se pa sad imaš to blago odnijeti tamo kamo ideš“, nastojao sam ga savjetovati i podržati. U stvari, trebao bih biti sretan da smo mu pomogli naći svoj put u životu.

Prije dolaska na misiju Abel nije bio vjernik. Živio je u selu sa svojim ujakom, a ujak je u afričkoj tradiciji kao i rođeni otac. Ujak Kula je seoski poglavica i jedan od voditelja lokalne sekte (New Apostolic Church). Abel je usprkos protivština od svojih najbližih primio katoličku vjeru i u njoj se krstio. Rekao mi je da tamo kamo ide u Lusaku da će živjeti u kući rođaka koji pripada pentekostalnoj crkvi. Prije nego sam ga upitao kako će se on kao katolik u toj sredini osjećati rekao je da on ostaje vjeran svom krštenju.

Nadamo se da će to tako i biti. Uz zahvalu što je na misiji služio dvije godine te što je ovdje primio vjeru i krštenje, zaželio sam mu sretnu budućnost u velegradu.

Zadovoljan sam da smo ovom mladom čovjeku pomogli. Od bojažljivog i boležljivog mladića postao je ugledan dečko sa samopouzdanjem. Dobio je u ruke školsku svjedodžbu, nastavlja školu. Povrh svega, dobio je vjeru koja će mu i dalje biti pratilja u životu.

avatar About bdabo

Misionar Boris Dabo je svećenik krčke biskupije koji kao „fidei donum“ misionar radi u Zambiji od 1983. Do sada je službovao u raznim misijama na području biskupije Livingstone na čijem velikom teritoriju ima područja koja su jos ne evangelizirana. Misionar Boris je do sada otvorio nove misije u Shangombo i Lusu koje su predane na upravljanje biskupiji a onda je poslan u Ndjoko da tamo osnuje novu misiju u kojoj se nalazi od 1. sijecnja 2011. Ove stranice svjedoče o procesu otvaranja nove misijske postaje. Misionar zahvaljuje na misijskoj suradnji i preporuča se u molitve.

Speak Your Mind